Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i wołowiną

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna i pożywna sałatka z soczewicy z dodatkiem pieczonej wołowiny i pieczonych warzyw, która doda energii i poprawi nastrój w chłodny, jesienny dzień. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie lub kolację.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałatka
    1) ok. 500 g wołowiny na pieczeń
    2) 220 g soczewicy zielonej
    3) 4 duże marchewki
    4) 6 średnich buraków
    5) 200 g białej kapusty
    6) cebula
    7) por (biała część)
    8) mały kawałek selera
    9) 2 pietruszki
    10) sól
    11) pieprz
    12) tymianek
    13) oregano
    14) majeranek
    15) estragon
    16) liść laurowy
    17) ziele angielskie
    18) natka pietruszki do dekoracji
    19) olej
    Sos do sałatki:
    1) 6 łyżek octu balsamicznego
    2) 6 łyżek musztardy
    3) 6 łyżek płynnego miodu
    4) 8 łyżek oleju
    5) 2 łyżeczki tymianku
    6) sól
    7) pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy ją solą, pieprzem oraz tymiankiem, oregano, majerankiem i estragonem, dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie i obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 2 godziny, po tym czasie przekładamy je do rękawa do pieczenia i układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 30 minut. Upieczoną i ostudzoną wołowinę kroimy na małe cienkie plasterki.
  • 2. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 15-20 minut aż będzie miękka.
  • 3. Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy ze skóry i kroimy w grubsze słupki. Skrapiamy je olejem i oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowane warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut, tak aby warzywa nie były zbyt przesuszone.
  • 4. Buraki obieramy ze skóry i kroimy w grube plastry, skrapiamy je olejem i posypujemy sol ą i tymiankiem. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut
  • 5. Kapustę szatkujemy na małe paseczki.
  • 6. Pora kroimy w podłużne paseczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie lekko brązowy.
  • 7. Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy 6 łyżek octu balsamicznego, 6 łyżek musztardy,6 łyżek płynnego miodu, 8 łyżek oleju i 2 łyżeczki tymianku i doprawiamy solą, pieprzem.
  • 8. W misce łączymy wystudzoną soczewicę, pokrojoną w plasterki wołowinę, upieczone warzywa (marchewkę, selera, pietruszkę, buraki), usmażonego pora oraz poszatkowaną kapustę i sos i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować