Pyszna i pożywna sałatka z soczewicy z dodatkiem pieczonej wołowiny i pieczonych warzyw, która doda energii i poprawi nastrój w chłodny, jesienny dzień. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie lub kolację.
3 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Sałatka
1) ok. 500 g wołowiny na pieczeń
2) 220 g soczewicy zielonej
3) 4 duże marchewki
4) 6 średnich buraków
5) 200 g białej kapusty
6) cebula
7) por (biała część)
8) mały kawałek selera
9) 2 pietruszki
10) sól
11) pieprz
12) tymianek
13) oregano
14) majeranek
15) estragon
16) liść laurowy
17) ziele angielskie
18) natka pietruszki do dekoracji
19) olej
Sos do sałatki:
1) 6 łyżek octu balsamicznego
2) 6 łyżek musztardy
3) 6 łyżek płynnego miodu
4) 8 łyżek oleju
5) 2 łyżeczki tymianku
6) sól
7) pieprz
Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy ją solą, pieprzem oraz tymiankiem, oregano, majerankiem i estragonem, dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie i obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 2 godziny, po tym czasie przekładamy je do rękawa do pieczenia i układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 30 minut. Upieczoną i ostudzoną wołowinę kroimy na małe cienkie plasterki.
2.Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 15-20 minut aż będzie miękka.
3.Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy ze skóry i kroimy w grubsze słupki. Skrapiamy je olejem i oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowane warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut, tak aby warzywa nie były zbyt przesuszone.
4.Buraki obieramy ze skóry i kroimy w grube plastry, skrapiamy je olejem i posypujemy sol ą i tymiankiem. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut
5.Kapustę szatkujemy na małe paseczki.
6.Pora kroimy w podłużne paseczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie lekko brązowy.
7.Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy 6 łyżek octu balsamicznego, 6 łyżek musztardy,6 łyżek płynnego miodu, 8 łyżek oleju i 2 łyżeczki tymianku i doprawiamy solą, pieprzem.
8.W misce łączymy wystudzoną soczewicę, pokrojoną w plasterki wołowinę, upieczone warzywa (marchewkę, selera, pietruszkę, buraki), usmażonego pora oraz poszatkowaną kapustę i sos i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze