sałatka z soczewicy

4.5 (196 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wiosenna, świąteczna, pyszna.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - soczewica zielona (wcześniej moczona przez 30 min.): 10 dekagramów
    - boczek: 10 dekagramów
    - jajka na twardo: 2 sztuki
    - ogórek kiszony: 2 sztuki
    - średnia cebula: 1 sztuka
    - ser żółty pokrojony kostkę: 10 dekagramów
    - jablko winne: 0.5 sztuki
    - ziemniak ugotowany: 1 sztuka
    - szczypior posiekany: 2 łyżki
    - natka pietruszki posiekana: 2 łyżki

    - gotowy sos vinaigrette (najlepiej na occie balsamicznym): 5 łyżek
    - majonez: 2 łyżeczki
    - musztarda: 2 łyżeczki
    - miód: 1 łyżeczka
    - przyprawa do kurczaka: 1 łyżeczka
    - pieprz cayenne: 1 szczypta
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę ugotować w osolonym wrzątku (można z dodatkiem ząbku czosnku i liścia laurowego). Odcedzić. Jajka, ziemniak, ser, ogórek pokroić w dużą kostkę. Boczek pokroić w paseczki, zrumienić na patelni. Cebulę posiekać. Jabłko pokroić w małą kostkę. Wszystko wymieszać. Z podanych składników przygotować sos. Polać sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować