Sałatka z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Prosta w przygotowaniu 'bomba'' białka roślinnego w najlepszej postaci. Może służyć jako danie obiadowe lub z racji lekko słodkiego posmaku jako deser.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki soczewicy
    8 szklanek wody
    1/2 szklanki wiśni z syropu
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sok z połowy cytryny
    szczypta soli

Sałatka z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zdrowa sałatka z soczewicy 1. Gotuj soczewicę w wodzie ok.30-40 minut, tak żeby była miękka.Uważaj żeby się nie rozgotowała. Po ugotowaniu odsącz ją i ostudź.Można też jeść na ciepło. Dodaj wiśnie, rodzynki i orzechy włoskie. W osobnym naczyniu ubij razem oliwę, sok z cytryny i sól. Polej tym sosem sałatkę i delikatnie wymieszaj.Można też dodać łyżeczkę syropu z wiśni.

Porady

W trakcie gotowania soczewicy można pokruszyć orzechy i zrobić sos do sałatki, tak żeby po ugotowaniu wszystko było gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy