Sałatka z soczewicy

4.51 (176 ocen)

  • 40 min

Pierwszy raz wypróbowałam soczewicę. Jej smak absolutnie mnie w sobie rozkochał. W dodatku jest bardzo zdrowa, a przepis na sałatkę jest prosty, lekki i nietuczący.

  • 40 min

Składniki:

  • - 250 g soczewicy
    - 6 ogórków konserwowy
    - 4 cebulki dymki
    - pęczek natki pietruszki
    - 1 łyżka musztardy

    - 150 ml jogurtu naturalnego
    - 2 łyżki majonezu light
    - 3 ząbki czosnku
    - sól, pieprz, ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie przez około 25-30 minut. Gotujemy ją tak aby nie była zbyt miękka- do sałatki najlepiej nadaje się delikatnie twardawa. Następnie płuczemy ją, odsączamy z wody i wrzucamy do miski.
  • 2. Ogórki oraz cebulkę kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do miski z soczewicą. Pietruszkę drobno siekamy i również dodajemy do pozostałych składników.
  • 3. Przygotowujemy sos czosnkowy. Do jogurtu dodajemy majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
  • 4. Do sałatki dodajemy sos czosnkowy oraz musztardę. Całość mieszamy.

Porady

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Najlepiej podać ją co najmniej kilka godzin po przyrządzeniu. Idealnie pasuje również do niej kukurydza z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować