Przepis na nią wymyśliłam spontanicznie, powstała ze składników, które akurat miałam pod ręką. Połączenie sera pleśniowego i żurawiny okazało się być strzałem w dziesiątkę! Gotowa w kilka minut.
5 min
Składniki:
- główka sałaty (masłowa, lodowa),
- 10 dag sera z niebieską pleśnią,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 2 łyżki płatków orkiszowych (ewentualnie płatków owsianych),
- sok z cytryny,
- świeżo zmielony, czarny pieprz.
Sałatka z serem pleśniowym i żurawinową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki, wrzuć do miski. Dodaj pokruszony na kawałeczki ser pleśniowy i posiekaną żurawinę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Na suchej patelni podpraż przez chwilę płatki orkiszowe, posyp nimi sałatkę, lekko przemieszaj.
Komentarze