Sałatka z serem feta, pomidorkami, gruszką i kukurydzą

4.5 (195 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zbliżał się termin ważności do spożycia sera. Powstała więc sałatka z wykorzystaniem tego co w lodówce. Połączenie słonego sera z słodkimi innymi składnikami i słodkim sosem uważamy za udany. Ser musi być fetą, a nie typu feta.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół główki sałaty lodowej
    300 g małych pomidorków
    150 g sera feta
    170 g kukurydzy z puszki
    1/4 czerwonej cebuli
    2 gruszki
    Sos ; 4 łyżki oliwy
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka miodu ( może być syrop klonowy )
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z serem feta, pomidorkami, gruszką i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z serem feta, pomidorkami, gruszką i kukurydzą 1. Liście sałaty opłukałem, osuszyłem, porwałem na mniejsze kawałki. Wyłożyłem na salaterkę. Pomidorki pokroiłem na połówki, ser w kostkę. Gruszki obrałem, pozbawiłem gniazd nasiennych, pokroiłem w dość dużą kostkę. Odcedziłem kukurydzę. Czerwoną cebulę drobno posiekałem. Wszystkie składniki rozłożyłem na sałacie. Całość polałem sosem.

    Sos : wymieszałem dokładnie wszystkie składniki sosu, tj. oliwę, sok z cytryny, miód, Sól i pieprz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować