REKLAMA

Sałatka z sercami karczochów, grilowanym łososiem Sockeye i krewetkami królewskimi

wyświetlono: 34 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Na rukoli ułożyłam gorące krewetki, kawałki grillowanego łososia oraz kawałki serc karczochów. Całość polałam sosem ziołowym, a dla wzbogacenia tekstury o chrupkość posypałam ekologicznymi chipsami. Całość świetnie się komponuje i smakuje wybornie.

opublikowany: 13.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g łososia z Alaski Sockeye
    100 g obranych krewetkek królewskich

    marynata:
    łyżeczka sosu sriracha
    2 łyżki oleju rzepakowego
    łyżka Martini Fiero
    sól morska
    pieprz kolorowy

    2 serca ugotowanych na parze karchochów

    mała czerwona cebula

    80 g rukoli

    kilka chipsów ziemniaczanych, ja użyłam GO PURE

    sos jogurtowy:
    100 g jogurtu nadbużańskiego
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    ząbek czosnku
    koperek
    pietruszka
    szczypiorek
    skórka i kilka kropli soku z cytryny
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • marynata 1. W misce mieszamy składniki marynaty. Przez 10-15 minut marynujemy w niej rybę i krewetki. Łososia i krewetki grillujemy.
  • serce 2. Serca karczochów kroimy w plasterki.
  • 3. Na rukoli układamy kawałki serc karczochów, kawałki łososia, krewetki i plasterki cebuli. Jogurt mieszamy z ziołami, przyprawami oraz sokiem i skórką cytrynową. Sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy rozkruszonymi chipsami. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Sushi uramaki z krewetkami i łososiem

Owoce morza w sushi :)

kategoria: Dania główne sushi opublikowany: 24.01.2016 | wyświetlono: 5512 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE