Sałatka z selerem, serem i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać i ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Jajka ugotować i obrać. Seler konserwowy odsączyć z zalewy i drobniej pokroić. Szynkę, marchew, ogórki oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jajka pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Majonez i jogurt wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.. Układać w misce warstwami: marchew, szynkę, cebulę, sos majonezowo-jogurtowy. Oprószyć solą i pieprzem. Na sos nałożyć seler konserwowy, kiszony ogórek. Następnie przesmarować cienko sosem, posypać startym serem, a na końcu szczypiorkiem. Na wierzchu ułożyć plasterki jajek. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Porady
Sos majonezowo-jogurtowy można doprawić świeżym lub granulowanym czosnkiem.
Komentarze