Sałatka z selerem, serem i jajkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna propozycja sałatki warstwowej

  • 40 min

Składniki:

  • 3 marchewki
    1 słoik selera konserwowego
    3 ogórki kiszone
    20 dag. szynki
    1 czerwona cebula
    20 dag. sera
    4 jajka
    1 pęczek szczypiorku
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki gęstego jogurtu
    sól, pieprz do smaku

Sałatka z selerem, serem i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać i ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Jajka ugotować i obrać. Seler konserwowy odsączyć z zalewy i drobniej pokroić. Szynkę, marchew, ogórki oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jajka pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Majonez i jogurt wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. . Układać w misce warstwami: marchew, szynkę, cebulę, sos majonezowo-jogurtowy. Oprószyć solą i pieprzem. Na sos nałożyć seler konserwowy, kiszony ogórek. Następnie przesmarować cienko sosem, posypać startym serem, a na końcu szczypiorkiem. Na wierzchu ułożyć plasterki jajek. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Porady

Sos majonezowo-jogurtowy można doprawić świeżym lub granulowanym czosnkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy