Sałatka z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łodygi selera naciowego myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i kroimy w poprzek w cienkie paseczki. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, rzodkiewkę kroimy na ćwiartki, a cebulę w piórka. Do całości dodajemy odsączoną kukurydzę, mieszamy.
Przygotowujemy sos: w słoiku mieszamy oliwę, sok z cytryny, odrobinę musztardy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli, pieprzu i cukru.
Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika.
Porady
Taką sałatkę możemy również przełożyć do lunchbox'a i zabrać do pracy, do szkoły bądź na uczelnię jako drugie śniadanie:)
Komentarze