Sałatka z selerem naciowym

4.5 (141 ocen)

Moc witamin na talerzu:)

Składniki:

  • 5 łodyżek selera naciowego
    kilka liści sałaty lodowej
    1 jabłko
    1/2 puszki kukurydzy
    1 cebula czerwona
    kilka rzodkiewek
    garść prażonych pestek słonecznika

    Sos:
    4 łyżki oliwy
    sok z 1/2 cytryny
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka musztardy
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Pesto

Sałatka z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łodygi selera naciowego myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i kroimy w poprzek w cienkie paseczki. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, rzodkiewkę kroimy na ćwiartki, a cebulę w piórka. Do całości dodajemy odsączoną kukurydzę, mieszamy.

    Przygotowujemy sos: w słoiku mieszamy oliwę, sok z cytryny, odrobinę musztardy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli, pieprzu i cukru.

    Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika.

Porady

Taką sałatkę możemy również przełożyć do lunchbox'a i zabrać do pracy, do szkoły bądź na uczelnię jako drugie śniadanie:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Pestki Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować