Wiosenna, kolorowa i zdrowa sałatka. Zawsze byłam ciekawa, jak smakują liście rzodkiewki i muszę przyznać, że zielony sos z jogurtu naturalnego i tych liści smakuje fantastycznie.
Składniki:
Składniki podstawowe:
1) 150 g selera konserwowego
2) 100 g szynki konserwowej
3) 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
Składnik podstawowy dodatkowy:
4) pęczek rzodkiewek (razem z liśćmi)
Składniki robocze:
5) ząbek czosnku
6) sól ziołowa
7) pieprz
8) szczypta chili
9) łyżka soku z cytryny
Sałatka z selera i szynki z sosem z liści rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera odsączamy z zalewy i trochę siekamy nożem. Szynkę kroimy w kostkę, a rzodkiewki w cienkie plasterki. Wszystkie składniki łączymy w salaterce.
2.Jogurt miksujemy blenderem razem z liśćmi rzodkiewki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Powstały sos doprawiamy solą ziołową, łyżką soku z cytryny, pieprzem i szczyptą chili.
3.Sałatkę delikatnie mieszamy z przygotowanym sosem i dekorujemy listkiem rzodkiewki.
Komentarze