Sałatka z selera i szynki z sosem z liści rzodkiewki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wiosenna, kolorowa i zdrowa sałatka. Zawsze byłam ciekawa, jak smakują liście rzodkiewki i muszę przyznać, że zielony sos z jogurtu naturalnego i tych liści smakuje fantastycznie.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    1) 150 g selera konserwowego
    2) 100 g szynki konserwowej
    3) 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego

    Składnik podstawowy dodatkowy:

    4) pęczek rzodkiewek (razem z liśćmi)

    Składniki robocze:

    5) ząbek czosnku
    6) sól ziołowa
    7) pieprz
    8) szczypta chili
    9) łyżka soku z cytryny

    Dekoracja:
    listki rzodkiewki

Sałatka z selera i szynki z sosem z liści rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera odsączamy z zalewy i trochę siekamy nożem. Szynkę kroimy w kostkę, a rzodkiewki w cienkie plasterki. Wszystkie składniki łączymy w salaterce.
  • 2. Jogurt miksujemy blenderem razem z liśćmi rzodkiewki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Powstały sos doprawiamy solą ziołową, łyżką soku z cytryny, pieprzem i szczyptą chili.
  • 3. Sałatkę delikatnie mieszamy z przygotowanym sosem i dekorujemy listkiem rzodkiewki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy