Sałatka z ryżem jaśminowym i parzoną cebulą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sałatka ryżowa w innym wydaniu. Bazą potrawy jest ryż jaśminowy, do tego parzona biała cebula i kurkuma - dla smaku i koloru. Sałatka dobrze smakuje i ładnie prezentuje się na stole. Kulinarna propozycja na co dzień, ale i na różnego rodzaju spotkania okolicznościowe. Polecam!

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g suchego ryżu jaśminowego
    300 g białej cebuli
    1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
    1 duże jabłko (200 g)
    2 kopiaste łyżki posiekanej mięty
    6 jajek ugotowanych na twardo
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 kopiasta łyżeczka pieprzu ziołowego
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka z ryżem jaśminowym i parzoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z ryżem jaśminowym i parzoną cebulą 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
    Cebulę obrać i posiekać, zalać wrzątkiem (musi być całkowicie przykryta płynem) i pozostawić na 5 min. Następnie osączyć i wystudzić.
    Do miski przełożyć ryż, dodać osączony groszek oraz pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko, wlać sok z cytryny – wymieszać.
  • Sałatka z ryżem jaśminowym i parzoną cebulą 2. Dołożyć cebulę, obrane ze skorupek i pokrojone w małą kostkę jajka, miętę oraz wsypać pieprz ziołowy i kurkumę. Całość wymieszać, dodając majonez. Sałatkę doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować