Sałatka Z Ryżem I Miętą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta Sałatka Wychodzi Bardzo Smaczna

  • 30 min

Składniki:

  • Sałatka składniki :
    100 g ryżu
    250 ml bulionu z kury
    50 g czerwonej fasoli z puszki
    50 g ziaren kukurydzy z puszki
    1 duży pomidor
    1 mała cebula
    1 duże jabłko
    1 banan
    2 plasterki ananasa z puszki
    1 pomarańcza bez pestek
    20 g rodzynków
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka zioła (pietruszka, estragon, mięta)

    Sos winegret:Składniki
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka soku cytrynowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z ryżem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż należy starannie opłukać pod strumieniem wody, zalać go wrzącym bulionem, zamieszać, przykryć, po czym gotować na bardzo małym ogniu przez około 17-20 minut.
  • 2. Czerwoną fasolę i kukurydzę po wyjęciu z puszki wypłukac w zimnej wodzie, osączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na plasterki. Owoce umyć i obrać. Ananasa i jabłko pokroić w kostkę, banana na plasterki a pomarańcze podzielić na cząstki.
  • 3. Zieloną pietruszkę, świeży estragon i miętę drobno posiekać. Rodzynki umyć i osączyć z wody
  • 4. Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie sok cytrynowy z solą i pieprzem. Dodać oliwę i jeszcze przez chwile ucierać, by wszystkie składniki dobrze sie połączyły
  • 5. Na gorącym maśle podsmażyć rodzynki, ostudzić, dodać do zimnego ryżu. Polączyć ryż z fasolą, kukurydzą i owocami, polać sosem, delikatnie wymieszać
  • 6. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.

    SMACZNEGO ;D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować