Sałatka składniki :
100 g ryżu
250 ml bulionu z kury
50 g czerwonej fasoli z puszki
50 g ziaren kukurydzy z puszki
1 duży pomidor
1 mała cebula
1 duże jabłko
1 banan
2 plasterki ananasa z puszki
1 pomarańcza bez pestek
20 g rodzynków
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka zioła (pietruszka, estragon, mięta)
Sałatka z ryżem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż należy starannie opłukać pod strumieniem wody, zalać go wrzącym bulionem, zamieszać, przykryć, po czym gotować na bardzo małym ogniu przez około 17-20 minut.
2.Czerwoną fasolę i kukurydzę po wyjęciu z puszki wypłukac w zimnej wodzie, osączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na plasterki. Owoce umyć i obrać. Ananasa i jabłko pokroić w kostkę, banana na plasterki a pomarańcze podzielić na cząstki.
3.Zieloną pietruszkę, świeży estragon i miętę drobno posiekać. Rodzynki umyć i osączyć z wody
4.Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie sok cytrynowy z solą i pieprzem. Dodać oliwę i jeszcze przez chwile ucierać, by wszystkie składniki dobrze sie połączyły
5.Na gorącym maśle podsmażyć rodzynki, ostudzić, dodać do zimnego ryżu. Polączyć ryż z fasolą, kukurydzą i owocami, polać sosem, delikatnie wymieszać
6.Wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.
Komentarze