Prosta i łatwa do przygotowania sałatka. Jest smaczna, zdrowa i sycąca. Warto jeść ciecierzycę ze względu na jej właściwości dobroczynne zachęcam do poszukania artykułów na ten temat w Internecie.
Sałatka z ryżem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na sypko według instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
Ciecierzycę odcedzić z zalewy.
Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni, wystudzić.
Sok z cytryny utrzeć ze szczyptą soli i pieprzu oraz miodem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Następnie cienkim strumieniem wlać oliwę. Trzepaczką ubić gęsty sos, w razie potrzeby doprawić.
Ciecierzycę wymieszać z ryżem, słonecznikiem i ziołami, polać przygotowanym sosem, wmieszać.
Komentarze