Sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych, awokado i sera grillowanego

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo smaczna i szybka sałatka, bogata w dobre kwasy tłuszczowe.

  • 20 min

Składniki:

  • 100 g rukoli
    20 pomidorków koktajlowych
    Połówka dużego awokado
    Ser na grilla - 2 opakowania po 100 g (w tym 1 opakowanie sera klasycznego, 1 opakowanie sera z dodatkiem ziół śródziemnomorskich)
    Garść pestek słonecznika
    1 łyżka oleju lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Ser

Sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych, awokado i sera grillowanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukolę umyć, osuszyć, porwać na drobne kawałki, wrzucić do miski.
  • 2. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, a w przypadku większych pomidorków na ćwiartki i dodać do miski z rukolą.
  • 3. Awokado obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do rukoli.
  • 4. Ser pokroić w paski o 1 cm grubości, położyć na patelnię grillową i grillować na małym ogniu. Następnie zdjąć z z patelni, odczekać kilka minut aż ostygnie i pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.
  • 5. Pestki słonecznika uprażyć na złoto na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.
  • 6. Do całości dodać jedną dużą łyżkę oleju lnianego, wymieszać.

Porady

Sałatkę można doprawić ziołami prowansalskimi (w przypadku, gdy ser na grilla, który używamy) nie zawiera przypraw. Sałatkę można podawać z grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Pomidorki koktajlowe Rukola Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować