Bardzo smaczna i szybka sałatka, bogata w dobre kwasy tłuszczowe.
20 min
Składniki:
100 g rukoli
20 pomidorków koktajlowych
Połówka dużego awokado
Ser na grilla - 2 opakowania po 100 g (w tym 1 opakowanie sera klasycznego, 1 opakowanie sera z dodatkiem ziół śródziemnomorskich)
Garść pestek słonecznika
1 łyżka oleju lnianego
Sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych, awokado i sera grillowanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rukolę umyć, osuszyć, porwać na drobne kawałki, wrzucić do miski.
2.Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, a w przypadku większych pomidorków na ćwiartki i dodać do miski z rukolą.
3.Awokado obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do rukoli.
4.Ser pokroić w paski o 1 cm grubości, położyć na patelnię grillową i grillować na małym ogniu. Następnie zdjąć z z patelni, odczekać kilka minut aż ostygnie i pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.
5.Pestki słonecznika uprażyć na złoto na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.
6.Do całości dodać jedną dużą łyżkę oleju lnianego, wymieszać.
Porady
Sałatkę można doprawić ziołami prowansalskimi (w przypadku, gdy ser na grilla, który używamy) nie zawiera przypraw.
Sałatkę można podawać z grzankami.
Komentarze