Sałatka z rukoli i truskawek w occie balsamicznym

4.51 (194 ocen)

  • 15 min

Lekka, zdrowa, kolorowa, czego chcieć więcej od życia ?

  • 15 min

Składniki:

  • 250 gr rukola ;
    50 gr ulubionego sera;
    100 gr truskawki swieże ;
    olej z oliwek i ocet balsamiczny w proporcji 5:1, czyli np. 5 łyżek oleju i 1 łyżka octu balsamicznego ;
    pieprz i sól do smaku ;
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z rukoli i truskawek w occie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej z oliwek i ocet balsamiczny wlać do małego słoiczka, zamknąć szczelnie pokrywką i kilkanaście razy dobrze nim potrząsnąć by stworzyła się emulsja – sos, którym polejemy rukolę. Ser pokroić w małe kawałeczki, truskawki w plastry lub na 4 części. Do szerokiej misy włożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać truskawki, ser, doprawić solą i pieprzem do smaku, następnie polać emulsją z oleju i octu balsamicznego. Wymieszać i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować