Lekka, zdrowa, kolorowa, czego chcieć więcej od życia ?
15 min
Składniki:
250 gr rukola ;
50 gr ulubionego sera;
100 gr truskawki swieże ;
olej z oliwek i ocet balsamiczny w proporcji 5:1, czyli np. 5 łyżek oleju i 1 łyżka octu balsamicznego ;
pieprz i sól do smaku ;
Sałatka z rukoli i truskawek w occie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej z oliwek i ocet balsamiczny wlać do małego słoiczka, zamknąć szczelnie pokrywką i kilkanaście razy dobrze nim potrząsnąć by stworzyła się emulsja – sos, którym polejemy rukolę. Ser pokroić w małe kawałeczki, truskawki w plastry lub na 4 części. Do szerokiej misy włożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać truskawki, ser, doprawić solą i pieprzem do smaku, następnie polać emulsją z oleju i octu balsamicznego. Wymieszać i podawać.
Komentarze