Sałatka z rukolą, opuncją i serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubimy sałatki na kolację...zielenina, do tego ser...tym razem mocny akcent...boczek :D Ale co tam...niech się coś na zimę odłoży. Mieliśmy kiedyś okazję skosztować świeżej opuncji o słodkawym, lekko kwaśnym smaku...pestki? A co tam, arbuz też ma :D Uwielbiamy takie połączenia...a sos

  • 30 min

Składniki:

  • 4 figi kaktusowe (opuncji)
    8 plastrów boczku parzonego
    2 szklanki listków rukoli
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu z czerwonego wina
    1 łyżka miodu
    sól
    pieprz
    ser pleśniowy Roqeufort
    2 łyżki orzeszków pinii

Sałatka z rukolą, opuncją i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek usmażyłem , aż zrobił się chrupiący i rumiany. Orzeszki pinii zrumieniłem na suchej patelni.
    W międzyczasie przygotowałem sos: zmieszałem miód z octem, doprawiłem go pieprzem i solą, na koniec dodałem oliwę (najlepiej wszystko umieścić np. w słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać do uzyskania emulsji).
    Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami sosu i rozłożyłem ją na półmisku. Na wierzchu ułożyłem zrumieniony boczek, obrane ze skórki i przekrojone na połówki kiwi kaktusowe. Całość polałem sosem. Posypałem wszystko pokruszonym serem pleśniowym i orzeszkami pinii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy