Sałatka z rukolą, jajkiem i serem burrata

4.49 (168 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Aksamitny i delikatny włoski ser burrata świetnie smakuje w połączeniu z rukolą i jajkiem. Taka lekka sałatka sprawdzi się na przykład jako kolacja.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 gram rukoli
    2 jajka
    1 mały pomidor
    1 opakowanie sera burrata (120 gram)
    2 łyżki ziaren słonecznika
    sos:
    5 łyżek oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z cytryny
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Sałatka z rukolą, jajkiem i serem burrata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukolę płuczemy, osuszamy i układamy na dwóch talerzach. Jajka gotujemy na twardo.

    Na rukoli układamy po jednym jajku pokrojonym na ćwiartki oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Ser burrata rwiemy na kawałki i układamy na sałatce. Posypujemy ziarnami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).

    Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować