Sałatka z różnymi gatunkami sałat

0 (0 ocen)

  • 15 min

Doskonała jako przekąska do pieczywa.

  • 15 min

Składniki:

  • różne gatunki kolorowej sałaty (np. roszponka, masłowa, rzymska, lodowa)
    mały kawałek boczku
    1 awokado
    1/3 puszki kukurydzy
    1 ugotowane jajko
    sos winegret:
    4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
    sok z połowy cytryny
    1/2 łyżeczki soli
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z różnymi gatunkami sałat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różne kolorowe gatunki sałat rwiemy na kawałki. Mały kawałek boczku smażymy na patelni i kroimy w cienkie paseczki. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy w plasterki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wszystko razem mieszamy. Z 4 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy, wyciśniętego soku z połowy cytryny, 1/2 łyżeczki soli i 2 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku robimy sos winegret. Gotową sałatkę polewamy sosem. Sałatkę podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować