Sałatka z roszponki z rzodkiewką i sosem curry

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Szybka i prosta sałatka, idealna do mięs z grilla.

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1) 250 g roszponki
    2) pęczek rzodkiewek (ok. 8 szt)
    3) 1 jabłko
    4) 1 cebula
    5) ząbek czosnku
    6) 60 g orzechów włoskich
    7) 150 g śmietany
    8) 2 łyżeczki curry
    9) pół łyżeczki soli
    10) pół łyżeczki cukru
    11) pół łyżeczki pieprzu
    12) 4 łyżki octu jabłkowego
    13) olej słonecznikowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z roszponki z rzodkiewką i sosem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i dusimy na oleju słonecznikowym, aż cebula będzie miękka.
  • 2. Orzechy włoskie rozdrabniamy w moździerzu albo blenderem.
  • 3. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach.
  • 4. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki.
  • 5. Przygotowujemy sos: w miseczce łączymy podduszoną cebulę i czosnek (z olejem), starte jabłko, 4 łyżki octu jabłkowego, połowę tłuczonych orzechów, śmietanę i przyprawy (curry, sól, pieprz, cukier).
  • 6. Na talerzu układamy roszponkę, posypujemy ją plasterkami rzodkiewki i polewamy przygotowanym sosem. Na wierzch posypujemy pozostałe tłuczone orzechy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Roszponka Rzodkiewka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

4.5 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sałatka z roszponki

To może cię zainteresować