Sałatka z roszponki z rzodkiewką i sosem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek drobno siekamy i dusimy na oleju słonecznikowym, aż cebula będzie miękka.
2.Orzechy włoskie rozdrabniamy w moździerzu albo blenderem.
3.Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach.
4.Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki.
5.Przygotowujemy sos: w miseczce łączymy podduszoną cebulę i czosnek (z olejem), starte jabłko, 4 łyżki octu jabłkowego, połowę tłuczonych orzechów, śmietanę i przyprawy (curry, sól, pieprz, cukier).
6.Na talerzu układamy roszponkę, posypujemy ją plasterkami rzodkiewki i polewamy przygotowanym sosem. Na wierzch posypujemy pozostałe tłuczone orzechy.
Komentarze