Sałatka z roszponką, jajkiem awokado i pomidorem

4.49 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo lubię proste i szybkie w przygotowaniu sałatki. Taka sałatka to świetny pomysł na kolację, podwieczorek, ale nie tylko. To fajny dodatek do obiadu. Rewelacyjnie się prezentuje i tez tak smakuje.
Sprawdzi się również np. na grilla jako dodatek do mięsa czy kiełbasy. Możemy ją tez zabrać do pracy. Jest też bardzo zdrowa i dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 1-2 porcje:
    1 duże garść roszponki,
    1 awokado,
    1 duży pomidor lub kilka mniejszych,
    kulka mozzarelli,
    mała czerwona cebulka,
    1-2 jajka na twardo (lub pół twardo),
    pestki dyni,
    oliwa z oliwek,
    sok z cytryny,
    sól, świeżo mielony pieprz,
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Dodatki

Sałatka z roszponką, jajkiem awokado i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roszponkę myjemy i osuszamy.
    Awokado obieramy, kroimy i kropimy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
    Pomidory przelewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę, kroimy w ćwiartki.
    Mozzarellę kroimy w kostkę. Cebulkę drobno kroimy. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki.
    Na talerzu lub w salaterce układamy wszystkie składniki i polewamy oliwą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować