Sałatka z roszponką, pomidorem i kurczakiem

4.5 (162 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna na lekki obiad lub kolacje.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka,
    ok. 200 g roszponki,
    2 pomidory,
    mała cebulka zwykła lub czerwona,
    2 jajka ugotowane na twardo,
    2 łyżki słonecznika,
    grzanki czosnkowe,
    ząbek czosnku (opcjonalnie),
    sól, pieprz, ostra papryka, curry,
    oliwa z oliwek,
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z roszponką, pomidorem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy, kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy solą, curry, ostrą papryką, czosnkiem zgniecionym przez praskę i polewamy odrobiną oliwy, wszystko mieszamy (najlepiej odstawić na jakiś czas do lodówki). Następnie smażymy na złoto.
    Roszponkę ,dokładnie myjemy. Pomidory przelewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę, kroimy w ćwiartki. Cebulkę drobno kroimy i lekko solimy.
    Na talerzu układamy roszponkę, cebulę, usmażonego kurczaka, pomidora, posypujemy pestkami dyni, słonecznika, grzankami i polewamy oliwą. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.
    Smacznego!

Porady

Zamiast kurczaka możemy również dodać tuńczyka z puszki w oleju :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować