Sałatka z roszponką, awokado i kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 20 min

Sałatka pyszna i zdrowa.Polecam na romantyczną kolację, obiad, przystawkę.

  • 20 min

Składniki:

  • opakowanie ulubionej sałaty (u mnie roszponka),

    3/4 szklanki kaszy jaglanej,

    opakowanie pomidorów koktajlowych,

    1 średniej wielkości papryka (u mnie zielona),

    2 awokado,

    cytryna,

    4 jajka,

    sól i pieprz.

Sałatka z roszponką, awokado i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną zalewamy 1,5 szklanki (dodajemy szczyptę soli) i gotujemy, ok. 10 minut od zagotowania.

    W tym czasie myjemy sałatę, kroimy pomidory i paprykę.

    Awokado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę, wyjmujemy miąższ i kroimy na plastry – skrapiamy sokiem z cytryny.

    Gdy kasza będzie gotowa, wsypujemy ją na suchą patelnię i chwilę prażymy.

    Całość mieszamy (sałata, pomidory, papryka, awokado, kasza).

    Robimy jajka sadzone (najlepiej na miękko) i nakładamy na sałatę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy