Sałatka z quinoa, łososiem i pastą awokado

0 (0 ocen)

Z każdej nadmiarowo ugotowanej porcji kaszy przygotowuję sałatkę. Do kaszy dodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę. W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z awokado. Pasta z awokado może być wykorzystana jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki.

Składniki:

  • Składniki na 1 porcję sałatki:
    1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - jak ją ugotować
    1/3 szkl. upieczonego łososia - przepis na łososia, tutaj
    1/4 szkl. pokrojonego ogórka
    1/4 szkl. pokrojonej papryki
    1/4 szkl. cieciorki (ugotowanej lub z puszki)
    1-2 łyżki pestek słonecznika
    kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
    ewentualnie sól do smaku

    Składniki na pastę z awokado:
    (na 3-4 porcje sałatki)
    1 dojrzałe awokado
    150 g jogurtu naturalnego
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanej natki kolendry
    1 łyżka soku z limonki (można dodać więcej jak lubicie)
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z quinoa, łososiem i pastą awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sałatki ułożyć na talerzu.
    Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, gdy wystygną dodać do sałatki.
    Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyjąć ze skórki za pomocą łyżki.
    Składniki pasty umieścić w blenderze i miksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.
    1-2 łyżki pasty dodać do sałatki, delikatnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować