Sałatka z pstrągiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ta sałatka pełna jest dobroczynnych kwasów omega-3 i 6, które spowalniają starzenie się komórek i obniżają poziom trójglicerydów we krwi a tym samym zmniejszając ryzyko zawału serca. Do tego jest bardzo smaczna. Słodkie pomidorki i lekko pikantna rukola świetnie współgrają z wyrazistą rybą.

  • 15 min

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    opakowanie rukoli
    50g dowolnych kiełków (u mnie brokułów)
    wędzony filet z pstrąga łososiowego
    szklanka pomidorków cherry
    10-15 kawałków suszonych pomidorów + olej
    sok z ½ cytryny
    garść orzechów nerkowców lub włoskich
    sól, czarny pieprz

Sałatka z pstrągiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na czterech talerzach rozkładamy rukolę i kiełki brokuła (zostawiamy nieco do dekoracji). Pomidorki cherry myjemy i kroimy na pół. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na rukoli. Filet z pstrąga łososiowego kroimy na około 1cm grubości kawałki. Układamy po dwa na każdym talerzu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwa z suszonych pomidorów.
    Orzechy prażymy na suchej patelni.
    Sałatkę posypujemy orzechami i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy