Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dziś będzie wiosennie i zdrowo! Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie to idealna propozycja na śniadanie lub rodzinne spotkanie. Szybka w przygotowaniu, o wyrazistym smaku sałatka podana na kruchym spodzie rewelacyjnie smakuje i pięknie się prezentuje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦190 g mąki tortowej
    ◦½ łyżki soli
    ◦100 g miękkiego masła
    ◦4 łyżki bardzo zimnej wody

    Składniki na sałatkę:
    ◦2 białe części pora
    ◦3-4 jajka
    ◦½ puszki zielonego groszku
    ◦100 g tartego żółtego sera
    ◦2-3 łyżki majonezu
    ◦1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na ok. 45 minut chowamy do lodówki.

    Przygotowanie sałatki:
    Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Zielony groszek odsączamy na sicie. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w krążki. Przekładamy na sito i zalewamy/sparzamy wrzątkiem. Pora odsączamy z wody, dodajemy groszek, pokrojone jajka i starty żółty ser. Dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy solą i pierzem i dokładnie mieszamy.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

    Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

    Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.

    Sałatką napełniamy tartaletki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować