sałatka z polędwiczką z sarny

0 (0 ocen)

Wykwintna sałatka z polędwiczką z sarny.

Składniki:

  • polędwiczka z sarny, ewentualnie cielęca
    2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
    2 - 3 łyżki wina marsala
    roztarty w moździerzu jałowiec i kolorowy pieprz
    łyżka sklarowanego masła

    ulubiona sałata u mnie strzępiasta
    pomarańcza

Sałatka z polędwiczką z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyszczamy. Kroimy na plasterki, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy dżem, wino marsala i roztarty jałowiec oraz pieprz. Odstawiamy na 15 - 20 minut.
  • 2. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Układamy ją na talerzu. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, układamy ją również na talerzu.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki mięsa. Smażymy około 30 sekund z każdej strony. Gorące kawałki mięsa układamy na sałacie. Podajemy z bagietką czosnkową lub innym ulubionym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy