Sałatka z pieczonymi burakami, gruszką i serem feta

4.49 (199 ocen)

  • 60 min

Dziś będzie pysznie, zdrowo i wykwintnie. Sałatka z pieczonymi burakami, gruszką i serem feta to połączenie idealne. Delikatne, słodkie buraki i gruszka, lekko słona feta i chrupiące rzodkiewki.. do tego świeżo zmielony pieprz i mamy danie, które zachwyci smakiem każdego.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na sałatkę:
    ◦50 g rukoli
    ◦50 g roszponki
    ◦2 buraki (małe)
    ◦1 gruszka (duża)
    ◦4 rzodkiewki
    ◦60 g sera feta
    ◦30 g orzechów włoskich
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na sos:
    ◦2 łyżki płynnego miodu
    ◦1 łyżka octu balsamicznego
    ◦1 łyżeczka musztardy Dijon
    ◦1 łyżka oleju z orzechów włoskich


Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczonymi burakami, gruszką i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sosu:
    W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.

    Przygotowanie sałatki:
    Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Rukolę i roszponkę przekładamy do miski, skrapiamy przygotowanym sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Gruszkę i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.

    Plasterki gruszki posypujemy pieprzem i podsmażamy na patelni. Upieczone buraki obieramy i również kroimy w cienkie plasterki. Plasterki buraków, gruszki i rzodkiewki układamy na rukoli, wszystko posypujemy orzechami włoskimi i pokrojonym w kostkę serem feta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość polewamy pozostałym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować