Sałatka z pieczonym kurczakiem, kuskusem i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć olejem wymieszanym z papryką słodką i pieprzem ziołowym. Zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 30 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni. Zostawić do przestygnięcia.
Kuskus zalać wrzątkiem tak, by poziom wody przekraczał poziom kaszy o pół centymetra. Zostawić na 5 minut, a następnie przełożyć do miski.
Ostudzonego kurczaka pokroić na dość spore kawałki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki, oliwki na połówki lub w plasterki. Pomidora pokroić w kostkę, szczypiorek wypłukać i posiekać.
Połączyć wszystkie składniki. Zrobić sos: wymieszać dokładnie oliwę z oliwek z sosem paprykowo- ziołowym. Połączyć z sałatką, doprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Komentarze