Sałatka z pieczonym kurczakiem, kuskusem i rzodkiewką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna, pożywna i zdrowa sałatka. Idealna na śniadanie, kolację lub lekki lunch.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pierś z kurczaka 1 sztuka
    kuskus 100 gramów
    czarne oliwki 1 garść
    rzodkiewka 1 pęczek
    pomidor 1 sztuka
    szczypiorek 1/2 pęczka
    sos sałatkowy paprykowo-ziołowy 1 opakowanie
    oliwa z oliwek 4 łyżki
    pieprz ziołowy pół łyżeczki
    słodka papryka 1 łyżeczka
    olej rzepakowy 1 łyżka
    pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczonym kurczakiem, kuskusem i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć olejem wymieszanym z papryką słodką i pieprzem ziołowym. Zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 30 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni. Zostawić do przestygnięcia.

    Kuskus zalać wrzątkiem tak, by poziom wody przekraczał poziom kaszy o pół centymetra. Zostawić na 5 minut, a następnie przełożyć do miski.

    Ostudzonego kurczaka pokroić na dość spore kawałki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki, oliwki na połówki lub w plasterki. Pomidora pokroić w kostkę, szczypiorek wypłukać i posiekać.

    Połączyć wszystkie składniki. Zrobić sos: wymieszać dokładnie oliwę z oliwek z sosem paprykowo- ziołowym. Połączyć z sałatką, doprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Pierś z kurczaka Pomidor Rzodkiewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować