Sałatka z pieczonych warzyw z topinanburem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sałatka szybka, prosta do zrobienia. Moc witamin w postaci warzyw i kaszy jaglanej. W mojej kuchni warzywa rządzą bo je uwielbiam. Topinanbur dostałam od sąsiada ogrodnika i postanowiłam skosztować to cudo o którym dużo się pisze ostatnio. Bardzo mi smakuję taki upieczony. Ma charakterystyczny smak.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy jaglanej
    40 dkg dyni
    1 papryka czerwona
    2 marchewki
    1 cebula czerwona
    15 dkg korzenia topinanburu
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz
    przyprawa ognista
    4 gałązki koperku
    1 łyżeczka octu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Sałatka z pieczonych warzyw z topinanburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszę gotuję w osolonej wodzie 20 minut. Wyjmuję z woreczka, przekładam do miski.
    Dynię obieram i kroję w kostkę. Paprykę kroję w paski, marchewkę obieram i kroję w kostkę.Topinanbur skrobię jak ziemniaki, wkładam do miseczki z wodą i octem ponieważ ciemnieje. Kroję na małe kawałki. Cebule kroję także. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam na nią warzywa, solę, pieprzę, posypuję przyprawą ognistą i polewam oliwą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni. Dynię piekę 5 minut i wyjmuję. Resztę warzywa piekę 30-35 minut. Po wyjęciu przekładam do kaszy, a paprykę kroję na małe kawałki. Dodaję pokrojony koperek. Całość mieszam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dynia Kasza jaglana Marchewka Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować