Sałatka z pieczonych warzyw

5 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sałatka z pieczonych ziemniaków, marchewki, pietruszki, cukinii, czerwonej papryki, szparagów, cieciorki z dodatkiem świeżego szpinaku i sera koziego.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 ziemniaki
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 mała cukinia
    1 mała czerwona papryka Ramiro lub innej
    4-5 zielonych szparagów
    200 ugotowanej ciecierzycy
    150 g świeżego szpinaku
    80 g sera koziego
    Oliwą z oliwek
    Przyprawy prowansalskie
    Sól i pieprz
    Sos:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka miodu
    Świeży i posiekany koperek
    Pieprz
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka wiosenna

Sałatka z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki, marchewki, pietruszki obieramy i kroimy drobno.

    2. Cukinię, paprykę oraz szparagi myjemy i kroimy drobno.

    3. Pokrojone warzywa wraz ugotowaną ciecierzycę przekładamy do miski i dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy prowansalskie oraz sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

    4. W tym czasie przygotowujemy sos z oliwy , soku z cytryny, miodu oraz pokrojonego koperku.

    5. Warzywa przekładamy pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni do miękkości warzyw.

    6. Do miski przekładamy świeży szpinak, dodajemy upieczone warzywa, kozi ser, a wszystko polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować