Sałatka z pieczonych ziemniaków, marchewki, pietruszki, cukinii, czerwonej papryki, szparagów, cieciorki z dodatkiem świeżego szpinaku i sera koziego.
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
3 ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
1 mała cukinia
1 mała czerwona papryka Ramiro lub innej
4-5 zielonych szparagów
200 ugotowanej ciecierzycy
150 g świeżego szpinaku
80 g sera koziego
Oliwą z oliwek
Przyprawy prowansalskie
Sól i pieprz
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
Świeży i posiekany koperek
Pieprz
Sałatka z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki, marchewki, pietruszki obieramy i kroimy drobno.
2. Cukinię, paprykę oraz szparagi myjemy i kroimy drobno.
3. Pokrojone warzywa wraz ugotowaną ciecierzycę przekładamy do miski i dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy prowansalskie oraz sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
4. W tym czasie przygotowujemy sos z oliwy , soku z cytryny, miodu oraz pokrojonego koperku.
5. Warzywa przekładamy pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni do miękkości warzyw.
6. Do miski przekładamy świeży szpinak, dodajemy upieczone warzywa, kozi ser, a wszystko polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Komentarze