Dobór składników oraz sposób wykonania sałatki to od początku do końca moja inwencja:),moim gościom sałatka bardzo smakowała:),zapraszam:D
Składniki:
ok. 400 g pieczarek
350-400 g piersi z kurczaka
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
2 duże ogórki konserwowe
3 jajka na twardo
1/2 czerwonej cebuli
2 duże rzodkiewki
3-4 łyżki groszku konserwowego
sól,pieprz
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
3 łyżki oliwy
2 łyżki majonezu
Sałatka z pieczonych pieczarek z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obrać. Oddzielić kapelusze od ogonków i wszystko przełożyć do miski. Dodać sól i pieprz oraz 2 łyżki oliwy,wymieszać dobrze aby grzyby pokryły się oliwą. Na blasze od piekarnika rozłożyć papier do pieczenia i ułożyć kapelusze blaszakami do dołu. Ogonki też ułożyć. Piekarnik rozgrzać do 180 st i wstawić pieczarki. Piec około 10-12 minut. Przełożyć na ręcznik papierowy i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
2.W między czasie pierś umyć,osuszyć i pokroić w mała kostkę. Przełożyć na talerz głęboki lub do miski i dodać przyprawę do kurczaka,sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć mięso. Przełożyć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i zostawić do ostygnięcia. Aby mięso nie wyschło warto nakryć drugim talerzem lub pokrywką.
3. Cebulę drobno pokroić i przełożyć do miski. Rzodkiewki i obie sprawione papryki oraz ogórki konserwowe pokroić w małą kostkę. Jajka obrać i pokroić w średnią kostkę i dodać do warzyw. Zimne pieczarki pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm,ogonki przekroić na 3-4 kawałki. Grzyby przełożyć do warzyw. Groszek odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Dodać kurczaka i delikatnie wymieszać. Doprawić ostrożnie solą i pieprzem i na koniec dodać majonez. Ponownie delikatnie wymieszać i odłożyć na około 2 godz go lodówki. Smacznego!
Komentarze