Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam pieczone i gotowane buraki i choć wiem, że mają dość wysoki indeks glikemiczny, znacznie wyższy od surowych, to jednak sałatki wolę przyrządzać z pieczonych buraków. Podzielę się przepisem na pyszną, w miarę zdrową sałatkę, którą równie dobrze można podawać jako smarowidło na chleb lub w wersji imprezowej można ją podać w wytrawnych tarteletkach. Polecam

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 2 pieczone buraki (u mnie 500g po upieczeniu i obraniu)
    – 200g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
    – 2-3 ząbki czosnku
    – 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
    – 30g orzechów włoskich
    – sól i pieprz wg smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki uprzednio upiec, obrać i wystudzić. Czosnek obrać, orzechy drobno posiekać. Twaróg rozetrzeć z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do twarogu, dodać posiekane orzechy, jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę odstawić do lodówki na około 2-3 godziny do tzw. przegryzienia. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować