Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem

4.5 (169 ocen)

  • 15 min

Urozmaiciłam nieco podstawową wersję dodając jabłko, czerwoną cebulę i seler naciowy, a śmietanę zastąpiłam serkiem wiejskim z dodatkiem chrzanu. Tak oto powstała całkiem nowa i bardzo pyszna sałatka. Z kromką świeżego chleba smakowała cudownie:)

  • 15 min

Składniki:

  • 2 upieczone buraki (ok 400g)
    1 kwaśne jabłko (np. szara reneta, bojken, antonówka)
    2 łodygi selera naciowego
    1 czerwona cebula
    mały pęczek szczypiorku
    sok z cytryny
    200ml serka wiejskiego
    1 łyżka tartego chrzanu (ze słoika)
    sól
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać, pokroić w kostkę.
    Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
    Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
    Szczypiorek posiekać.
    Serek posolić do smaku i doprawić pieprzem, dodać chrzan i wymieszać.
    Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, wymieszać.
    Smacznego!

Porady

Do sałatki można użyć również gotowanych buraków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Jabłka Sałata Seler Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować