Sałatka z pieczonych buraczków i jarmużu polana dressingiem balsamiczno-sezamowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świetna sałatka dla osób na diecie odchudzającej, dbających o zdrowe, lekkie, niskokaloryczne posiłki:))

  • 20 min

Składniki:

  • (na dwie porcje):
    1 ugotowany lub upieczony burak
    300 g jarmużu
    6 pomidorków cherry
    1 mała szalotka
    4 oliwki
    2 łyżki owoców granatu
    2 łyżeczki nasion sezamu
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oleju z sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Buraczki

Sałatka z pieczonych buraczków i jarmużu polana dressingiem balsamiczno-sezamowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0exn7w4 1. Jarmuż podziel na części, usuń nerwy, umyj (czynności te pomij jeśli kupisz jarmuż paczkowany ) i zalej wrzątkiem, pozostaw na około 2 minuty. Następnie odsącz go i ułóż na talerzu.
    Buraczki pokrój na cieniutkie plasterki tak jak do carpaccio, wyłóż na jarmuż. Pomidorki na ćwiartki, cebulkę w kosteczkę, a oliwki na krążki. Na wierzch wysyp owoce granatu i sezam. Dopraw olejem, octem, solą i pieprzem. Podawaj z bagietką posmarowaną kozim serkiem i udekorowaną granatem. Pycha :))

Porady

Jak upiec buraczki: pieczemy umyte zawinięte w folię aluminiową w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40-50 minut, potem studzimy, obieramy ze skórki i kroimy. Więcej informacji o walorach zdrowotnych jarmużu i buraczków znajdziesz na moim blogu www.drinkeatlive.blogspot.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Ocet Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować