Jeśli nie lubicie mdłych, utartych na papkę i rozgotowanych buraczków, to ta charakterna kwaśno-słodka sałatka będzie Wam smakować.
Składniki:
4 buraki (młode, duże o łącznej wadze 550 g)
3 łyżki octu balsamicznego
1,5 łyżki syropu z agawy lub płynnego miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
2-3 duże ząbki czosnku
sól do smaku
kilka gałązek koperku
Sałatka z pieczonych buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki umyć, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do pieczenia.
Do naczynia nalać 1-2 szklanki wody, tyle aby pokryła całe dno. Nakryć naczynie folią aluminiową i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Jeśli w czasie pieczenia woda z dna naczynia odparuje, należy ją uzupełnić.
Buraczki należy piec do uzyskania miękkości tzn do momentu, gdy można swobodnie wbić w buraczki patyk do szaszłyków.
Upieczone buraczki pozostawić do wystudzenia.
Zimne buraczki obrać ze skóry, pokroić w niewielką kosteczkę i posolić.
Z płynnych składników przygotować zalewę i dodać pokrojony bardzo drobno czosnek.
Zalewę i czosnek wymieszać z buraczkami.
Sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na dobę.
Sałatkę podawać posypaną pokrojonym koperkiem.
Komentarze