Sałatka z pieczonych buraczków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czerwone buraczki z orzechami, pomarańczą i soczystym indykiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    2-3 buraczki czerwone
    1/2 fileta z indyka
    1/2 szklanki orzechów włoskich

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    1 pomarańcza

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    woda
    sól
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny

Sałatka z pieczonych buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą i piec w 180 stopniach przez godzinę. W tym czasie ugotować fileta z indyka w posolonej wodzie. Pomarańczę obrać, odrzucając również białe części, i pokroić na cząsteczki. Orzechy drobno posiekać. Upieczone i ostudzone buraczki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ostudzonego fileta pokroić w kostkę i wyłożyć na buraczki. Następnie dodać pomarańczę i orzechy. Z oliwy, miodu, octu i pieprzów zrobić dressing. Polać po sałatce. Smacznego!

Porady

Buraczki można również ugotować w wodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy