3 strąki papryki
2 pomidory
mała puszka groszku konserwowego
cebula
10 dag pieczarek
10 dag ryżu
pęczek kopru
4 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
sok z cytryny
pieprz
sól
Salatka z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na sypko. Groszek osączyć z zalewy. Paprykę przekroić wzdłuż na połówki, usunąć gniazdo nasienne , a miąższ pokroić w krótkie cienkie słupki, pomidory - w grubą kostkę. Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Pieczarki oczyścić, małe pokroić na ćwiartki, większe drobniej, po czym zrumienić na reszcie oleju. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze