Sałatka z pieczarkami

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy do naszych drzwi pukają niespodziewani goście, odcedzam tę sałatkę z zalewy, dodaję jajko i majonez i podaję. Znika w okamgnieniu.

Składniki:

  • ● 1,5 kg papryki
    ● 1,5 kg cebuli
    ● 1,5 kg pieczarek
    ● łyżka octu.
    Zalewa:
    ● 6 szkl. wody
    ● 1,5 szkl. octu
    ● 1 szkl. cukru
    ● liść laurowy
    ● ziele angielskie
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, usuwamy
    gniazda nasienne, miąższ
    kroimy w paski. Cebule obieramy
    i siekamy. Mieszamy
    z papryką, solimy i odstawiamy
    na 2 godziny. Odciskamy.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy
    i kroimy w plasterki, wsypujemy
    do wrzątku z octem. Zagotowujemy
    i odcedzamy.
  • 3. Składniki zalewy gotujemy.
    Dodajemy paprykę z cebulą
    i gotujemy 5 minut.
    Wsypujemy pieczarki i gotujemy
    jeszcze 5 minut.
  • 4. Gorącą sałatkę z zalewą
    przekładamy do słoików i pasteryzujemy
    20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować