Sałatka z pekińskiej kapusty

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sałatkę można podać do wielu potraw, u mnie była do burrito

  • 15 min

Składniki:


  • kapusta pekińska 1 szt (jeśli jest duża to 1/2 szt)
    kukurydza konserwowa 200 g
    pomidor 2 szt
    ogórek wężowy 1 szt (lub kilka gruntowych)
    sos: majonez 125 ml
    jogurt naturalny 125 ml
    czosnek wyciśnięty z 2-3 ząbków
    biały pieprz mielony, bazylia suszona lub koperek (opcjonalnie) do smaku

Sałatka z pekińskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-086g085 1. kapustę pekińską myjemy, odsączamy i siekamy, lekko solimy (najlepiej warstwami) i pozostawiamy na ok. 30 minut, po czym odsączamy i wkładamy do salaterki
  • 2. pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
    ogórek zielony dokładnie myjemy i kroimy w kostkę(razem ze skórą)
    składniki sosu łączymy ze sobą, przyprawiamy i wlewamy do sosjerki
  • 3. podajemy sałatkę a sosem polewamy bezpośrednio przed spożyciem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy