Sałatkę można podać do wielu potraw, u mnie była do burrito
15 min
Składniki:
kapusta pekińska 1 szt (jeśli jest duża to 1/2 szt)
kukurydza konserwowa 200 g
pomidor 2 szt
ogórek wężowy 1 szt (lub kilka gruntowych)
sos: majonez 125 ml
jogurt naturalny 125 ml
czosnek wyciśnięty z 2-3 ząbków
biały pieprz mielony, bazylia suszona lub koperek (opcjonalnie) do smaku
Sałatka z pekińskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kapustę pekińską myjemy, odsączamy i siekamy, lekko solimy (najlepiej warstwami) i pozostawiamy na ok. 30 minut, po czym odsączamy i wkładamy do salaterki
2.pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
ogórek zielony dokładnie myjemy i kroimy w kostkę(razem ze skórą)
składniki sosu łączymy ze sobą, przyprawiamy i wlewamy do sosjerki
3.podajemy sałatkę a sosem polewamy bezpośrednio przed spożyciem
Komentarze