Ta sałatka może stanowić lekkie, bezmięsne danie obiadowe. Jest przepyszna!
60 min
Składniki:
½ szkl. pęczaku
2 szkl. wody
1 kostka rosołowa
½ ogórka szklarniowego
1 pęczek młodych buraczków
½ pęczka szczypiorku
½ pęczka koperku
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól
Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczak ugotować do miękkości w wodzie z kostką rosołową, odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski. Liście botwinki oddzielić od buraczków. Dokładnie wypłukać z resztek ziemi. Buraczki gotować w pół szkl. wody przez 5 minut. Po ugotowaniu pokroić w kostkę i dołożyć do pęczaku. Ogórka również pokroić w kostkę, a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Dodać do pęczaku. Polać olejem, sokiem z cytryny, posolić do smaku i wymieszać. Liście botwinki ułożyć na talerzu, a na nich rozłożyć sałatkę z pęczakiem.
Komentarze