Sałatka z papryki słodkie chilli (do słoików na zimę )

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka z papryki słodkie chilli ( do słoików na zimę ) to idealny dodatek do obiadu, przeróżnych sałatek i jako przystawka.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej,
    1,5 szklanki octu,
    4 łyżki soli,
    1 łyżeczka chilli w proszku,
    8 łyżek oleju,
    2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z papryki

Sałatka z papryki słodkie chilli (do słoików na zimę ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie papryki w słodko pikantnej zalewie jest proste w przygotowaniu.

    Paprykę dokładnie myjemy. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie paprykę kroimy w 1 cm paski.

    Słoiki do przygotowania papryki powinny być czyste, wyparzone i suche, tak samo i zakrętki.

    Z tej ilości składników powinno wyjść 3 półlitrowe słoiki.

    Paprykę solimy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoików. Starajmy się układać paprykę dość ścisło.

    Przygotowujemy zalewę. Do rondelka wlewamy ocet, olej i wsypujemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gdy już zalewa zacznie się gotować wsypujemy proszek chilli. Chwilkę gotujemy około 1 minuty. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z paprykę. Wycieramy ranty słoików i zakręcamy mocno zakrętkami.

    Następnie słoiki pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku, możemy to zrobić również w tradycyjny sposób w garnku. Wstawiam słoiki na środkową półkę piekarnika. Ustawiam temperaturę 120 stopni. Nie ustawiamy większej temperatury aby nie uszkodzić słoików i zakrętek. Pasteryzujemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Następnie możemy dodatkowo gorące słoiki wyjąć z piekarnika i postawić do góry dnem.

    Pasteryzacja w garnku. Na dno garnka wykładamy ściereczkę. Ustawiamy słoiki tak aby nie stykały się ze sobą. Następnie wlewamy ciepłą wodę na 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody. Pasteryzujemy na najmniejszym ogniu. Gorące słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak aż całkowicie wystygnął.

    Tak przygotowaną paprykę przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.

Porady

Ja paprykę pokroiłam w paski, ale tak naprawdę możemy pokroić w kostkę lub pokroić na duże kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować