Sałatka z papryk, ogórków, pieczarek i cebuli na zimę

4.49 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczną sałatka na zimę ,tym razem z pieczarkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża papryka czerwona
    1 duża papryka żółta
    1 duża papryka pomarańczowa
    1 duża papryka biała
    5 dużych cebul
    6 dużych pieczarek
    kilogram ogórków gruntowych

    Na zalewę:

    3/4 szklanki cukru
    1,5 szklanki octu
    4 szklanki wody
    1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
    1 łyżeczka ziaren gorczycy
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    2 liście laurowe
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z papryk, ogórków, pieczarek i cebuli na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa:

    Wszystkie składniki na zalewę oprócz octu wlać do garnka i zagotować.
    Gotować jeszcze 10 minut a następnie wlać ocet, ponownie zagotować i przestudzić.

    Wykonanie:

    Papryki obrać z gniazd nasiennych i pokroić w paski, pieczarki(wcześniej ugotowane) pokroić w kawałki, cebulę po obraniu pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać i włożyć do słoików. Następnie zalać zalewą i 1 łyżką oleju do każdego słoika i zakręcić. W dużym garnku umieścić ściereczkę, wstawić słoiki, zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia a następnie pasteryzować 15 minut. Słoiki zostawić w wodzie aby wystygły. Sałatka dobra do wszystkiego, obiadów, do kanapek, również do wyjadania ze słoika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować