1 duża papryka czerwona
1 duża papryka żółta
1 duża papryka pomarańczowa
1 duża papryka biała
5 dużych cebul
6 dużych pieczarek
kilogram ogórków gruntowych
Sałatka z papryk, ogórków, pieczarek i cebuli na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zalewa:
Wszystkie składniki na zalewę oprócz octu wlać do garnka i zagotować.
Gotować jeszcze 10 minut a następnie wlać ocet, ponownie zagotować i przestudzić.
Wykonanie:
Papryki obrać z gniazd nasiennych i pokroić w paski, pieczarki(wcześniej ugotowane) pokroić w kawałki, cebulę po obraniu pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać i włożyć do słoików. Następnie zalać zalewą i 1 łyżką oleju do każdego słoika i zakręcić. W dużym garnku umieścić ściereczkę, wstawić słoiki, zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia a następnie pasteryzować 15 minut. Słoiki zostawić w wodzie aby wystygły. Sałatka dobra do wszystkiego, obiadów, do kanapek, również do wyjadania ze słoika.
Komentarze