Sałatka z panierowaną mozzarellą

4.5 (161 ocen)

Świeżość warzyw połączona z chrupiącym boczkiem i miękkością mozzarelli. W mgnieniu oka znika z talerzy.

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
    3 pomidory
    ogórek
    2 czerwone cebule
    pół szklanki szczypiorku
    25 dag sera mozzarelli (może być w małych kulkach)
    5 plasterków wędzonego boczku
    jajko
    bułka tarta
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta chilli
    oliwa
    ocet winny
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z panierowaną mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić na ósemki, ogórek w cienkie półplasterki a cebulę w piórka. Skropić oliwą i octem winnym, wymieszać.
  • 2. Plastry boczku pokroić w paseczki i przesmażyć na suchej patelni. Mozzarellę pokroić w plastry 0,5 cm, podzielić na ćwiartki.
  • 3. Bułkę tartą wymieszać z papryką i chili. Obtaczać mozzarellę w roztrzepanym jajku i bułce a następnie smażyć na dużym ogniu na złoto często obracając.
  • Sałatka z panierowaną mozzarellą 4. Warzywa wymieszać z boczkiem, doprawić solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypać posiekanym szczypiorkiem i obłożyć usmażoną mozzarellą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mozzarella Pomidor Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować