REKLAMA

Sałatka z oliwkami i migdałami

wyświetlono: 1469 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Bardzo elegancka i smaczna sałatka. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, na drugie śniadanie, a także na imprezę.

opublikowany: 30.12.2013
Udostępnij Pinterest
  • 20 min

Składniki:

  • - opakowanie roszponki,
    - 12 zielonych, drylowanych oliwek,
    - 12 migdałów,
    - 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    - 2 łyżki drobno startego parmezanu (ewentualnie goudy),
    - łyżka oliwy z oliwek,
    - łyżeczka octu balsamicznego,
    - sól morska.
Ocena:

(średnia 4.5 z 186 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały zalewamy wrzącą wodą, a następnie zdejmujemy z nich skórkę.
    Oliwki osączamy. W miejsce po pestce, do każdej oliwki wkładamy po jednym, obranym migdale.
  • 2. Roszponkę myjemy, osuszamy. Oliwę energicznie mieszamy z octem balsamicznym i doprawiamy solą morską.
  • 3. Roszponkę polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy. Na roszponce układamy oliwki z migdałami, posypujemy parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi. Od razu podajemy.

Notka redakcyjna

PP_04-2014

Porady

Sałatkę można wzbogacić 2-3 suszonymi pomidorami pokrojonymi w drobną kosteczkę.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Sałatka z fetą i oliwkami

Pyszna i szybka sałatka z moim ulubionym serem feta i oliwkami

kategoria: Sałatki dania z makaronem opublikowany: 08.12.2014 | wyświetlono: 5160 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: madziarybka1

SAŁATKA Z MIGDAŁAMI

SMACZNA I ŁADNIE SIĘ PREZENTUJĄCA NA STOLE

kategoria: Sałatki opublikowany: 18.11.2014 | wyświetlono: 5522 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE