To warzywo bardzo przypomina znaną nam fasolkę szparagowa - jest jednak bardziej słodkie, pokryte drobnym meszkiem i nieco twardsze. W dodatku bardzo zdrowe dla żołądka!
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- okra: 350 gramów
- olej: 2 łyżki
- sól i pieprz: 1 szczypta
- woda: 100 mililitrów
- sok z cytryny: 2 łyżki
- Ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę): 3 sztuki
- ostry sos paprykowy: 5 mililitrów
Sałatka z okry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Okrę dokładnie myjemy i ucinamy końcówki z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy okrę. Przesmażamy około 3 minuty po czym dodajemy pieprz i sól. Smażymy następne 2 minuty i dodajemy wodę. Przykrywamy i na małym ogniu dusimy przez następne 5 minut. W między czasie w szklance rozrabiamy sos z 1 łyżki oleju, soku z cytryny, czosnku i ostrego sosu. Takim dressingiem polewamy wyłożoną na talerzyki miękką okrę. Podajemy.
Komentarze