Sałatka z okry

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To warzywo bardzo przypomina znaną nam fasolkę szparagowa - jest jednak bardziej słodkie, pokryte drobnym meszkiem i nieco twardsze. W dodatku bardzo zdrowe dla żołądka!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - okra: 350 gramów
    - olej: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - woda: 100 mililitrów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - Ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę): 3 sztuki
    - ostry sos paprykowy: 5 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z okry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okrę dokładnie myjemy i ucinamy końcówki z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy okrę. Przesmażamy około 3 minuty po czym dodajemy pieprz i sól. Smażymy następne 2 minuty i dodajemy wodę. Przykrywamy i na małym ogniu dusimy przez następne 5 minut. W między czasie w szklance rozrabiamy sos z 1 łyżki oleju, soku z cytryny, czosnku i ostrego sosu. Takim dressingiem polewamy wyłożoną na talerzyki miękką okrę. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować