Pikantna sałatka z ogórków z dodatkiem pora i szczawiu. Sałatka o intensywnym czosnkowym aromacie, z nutą świeżych ziół oraz dodatkiem charakternych przypraw.
5 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
900 g ogórków gruntowych
60 g pora
4 ząbki czosnku
100 g szczawiu
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej melisy
½ szklanki oleju (np. słonecznikowy)
2 – 3 łyżki octu 10%
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
1 łyżeczka mielonej gorczycy białej
½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
1/5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
4 łyżeczki cukru
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka z ogórków zalewana na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki pokroić w plastry, pora i szczaw posiekać – składniki przełożyć do naczynia i wymieszać.
W garnku zagotować, stale mieszając, olej z dodatkiem obranego i posiekanego czosnku oraz wszystkich przypraw, w tym po szczypcie przypraw do smaku (sól i pieprz). Gorącym olejem zalać rozdrobnione warzywa i dokładnie wymieszać. Wlać ocet i ponownie wymieszać. Całość pozostawić pod przykryciem na kilka godzin.
Następnie dodać posiekane zioła i ponownie dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę ewentualnie ponownie doprawić solą i pieprzem.
Komentarze