Sałatka z ogórków zalewana na gorąco

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pikantna sałatka z ogórków z dodatkiem pora i szczawiu. Sałatka o intensywnym czosnkowym aromacie, z nutą świeżych ziół oraz dodatkiem charakternych przypraw.

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g ogórków gruntowych
    60 g pora
    4 ząbki czosnku
    100 g szczawiu
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanej melisy
    ½ szklanki oleju (np. słonecznikowy)
    2 – 3 łyżki octu 10%
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka mielonej gorczycy białej
    ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    1/5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    4 łyżeczki cukru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Mizeria Przystawki Sosy

Sałatka z ogórków zalewana na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z ogórków zalewana na gorąco 1. Ogórki pokroić w plastry, pora i szczaw posiekać – składniki przełożyć do naczynia i wymieszać.
    W garnku zagotować, stale mieszając, olej z dodatkiem obranego i posiekanego czosnku oraz wszystkich przypraw, w tym po szczypcie przypraw do smaku (sól i pieprz). Gorącym olejem zalać rozdrobnione warzywa i dokładnie wymieszać. Wlać ocet i ponownie wymieszać. Całość pozostawić pod przykryciem na kilka godzin.
    Następnie dodać posiekane zioła i ponownie dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę ewentualnie ponownie doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować