Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej

4.5 (167 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 kg ogórków
    1 1/2 kg cebuli
    1 kg marchewki
    2 łyżki soli

    Zalewa:
    2 koncentraty pomidorowe w słoiczkach (użyłam Pudliszki)
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    2 łyżki vegety
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać i poszatkować w plasterki. Cebulę przekroić na cztery i pokroić w ćwierćplastry. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Ogórki, marchewkę i cebulę wymieszać w misce z 2 łyżkami soli. Pozostawić na godzinę.
  • * 2. Składniki zalewy zagotować w wysokim garnku. Na gotującą się zalewę wrzucić warzywa. Gotować mieszając 10 - 15 minut. Gorące nakładać do słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

Pasteryzacja nie jest konieczna, ale ja zawsze pasteryzuje dla pewności ok. 5 - 10 min. Z podanej porcji wychodzi ok. 13 - 14 małych słoiczków 300 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować