4kg ogórków gruntowych,
1/2 kg marchwi,
1kg cebuli ( można mniej jak ktoś nie lubi),
5 ząbków czosnku,
pęczek natki pietruszki
1/2 szkl octu 10%,
1/2 szkl oleju,
piprz i sól do smaku
Sałatka z ogórków na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.4 kg ogórków gruntowych pokroić w plasterki 1/2 kg marchwi zetrzeć na tartce jarzynowej 1 kg cebuli pokroić w pół plastry 5 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki drobno siekanej- można również bez niej robić wszystko oprócz natki i czosnku posolić i odstawić na noc (12 godz., ja zostawiam na 4 godz.). następnie odcisnąć, dodać 1/2 szkl. octu 10%, 1/2 szkl oleju, czosnek, pieprz, sól do smaku, natka. wymieszać równomiernie. nałożyć w słoiki. pasteryzować 8-10 min.
Porady
ogórki swoje a jak kupujesz to wybieraj takie z jasnymi końcami- one zwyczajnie nie są tak mocno znawożone.
Komentarze