Sałatka z ogórków, selera konserwowego i kaszy kuskus, z dodatkiem szynki i sera żółtego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby płyn sięgał centymetr ponad poziom kaszy, nakrywamy talerzykiem na 5 minut, aż napęcznieje, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Seler, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy, przepłukujemy zimną wodą i zostawiamy na sitku do odsączenia.
Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarle o grubych oczkach. Nasalamy, mieszamy i odstawiamy aż puszczą sok.
Szynkę i ser kroimy w kostkę.
Koperek i cebulę myjemy, drobno siekamy.
Majonez mieszamy z jogurtem i łączymy z wystudzoną kaszą, odciśniętymi z soku ogórkami i z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę, aby smaki się połączyły.
Komentarze