Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej w zalewie pomidorowej

4.49 (157 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    2 kg żółtej fasolki szparagowej
    1 kg cebuli
    1 łyżka soli

    Zalewa:
    1 szklanki octu
    1/2 szklanki wody
    200 g koncentratu pomidorowego (użyłam Pudliszki)
    4 łyżki soli
    2 szklanki cukru
    1 łyżeczka pieprzu

Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i ogórki obieramy. Cebulę kroimy w piórka a ogórki w plasterki (starłam na szatkownicy). Cebulę dodajemy do ogórków, wsypujemy 1 łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 min. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 - 20 min. Odcedzamy i studzimy. Łączymy z ogórkami.
  • 2. Składniki zalewy mieszamy i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Ciepłą zalewą zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować